VHDL steppermotor control

Muco Technologies BV heeft voor de sturing van een stappenmotor (steppermotor) een sturing gemaakt in VHDL. Hiermee kan met een kleine microprocessor een volwaardige controller PCB gemaakt worden. Toepassingen bv in de vendormachines (koffie, snacks, etc.)

VHDL is een hardware beschrijvingstaal waarmee digitale geïntegreerde schakelingen en programmeerbare logica in FPGA's kunnen worden beschreven en gemodelleerd.

Een FGPA is een chip op de print waarin duizenden electronische schakelingen zitten. FPGA staat voor Field Programmable Gate Array waarvan de functionaliteit geprogrammeerd kan worden. De beschrijving van deze functionaliteit gebeurt meestal in VHDL. Wij hebben de stappenmotor sturing in VHDL ontwikkeld en als eerste is de functionaliteit in een simulator getest.

De sturing van de motor is volledig in de FPGA geïmplementeerd en door middel van een externe microprocessor kunnen de verschillende parameters zoals het aantal stappen, snelheid, versnelling en maximale stroom ingesteld worden. Hierna voert de FPGA zelfstandig het gewenste profiel uit en informeert de microprocessor wanneer deze gereed is. Zo wordt de microprocessor volledig ontlast zodat deze 1 of meerdere stappenmotoren kan aansturen en tegelijkertijd andere taken prioriteit kan geven.